Het Vergissingsbombardement in Theater Oostpool

De locatievoorstelling “Het Vergissingsbombardement” van De Stokerij speelde dit jaar met veel succes in o.a. Schiedam en Nijmegen. Nu komt theatermaker Anne Rats met een versie gebaseerd op de Arnhemse oorlogsgeschiedenis. Deze productie maakt deel uit van de herdenking van Tachtig Jaar Market Garden en markeert tevens tachtig jaar sinds het vergissingsbombardement van 22 februari 1944. Bij dit bombardement werden de Rijnwijk, het Arnhemse Broek en Malburgen getroffen. Samen met Stan Vos en Bente Windhorst van de Jonge Stokerij staat Anne 17 en 18 september, om 20:15 uur, in Theater Oostpool.

Over de voorstelling

Voor deze productie dook Rats de archieven in en pakte ze terug op het verleden van haar vader, die ten tijde van Market Garden in de Utrechtsestraat in Arnhem woonde. De voor haar bekende flarden van zijn oorlogsverleden combineerde ze met de verhalen van een jonge Arnhemse en een jonge Amerikaanse piloot. Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Arnhemse Emma verliest haar hele familie tijdens het bombardement van 22 februari 1944. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen.

Rats omschrijft haar werk aan deze voorstelling, speciaal voor Arnhem en ter gelegenheid van tachtig jaar Market Garden, als bijzonder. “Niet alleen is er in het stuk plaats voor een ondergesneeuwde grote gebeurtenis in de Arnhemse geschiedenis, het vergissingsbombardement van 1944, ik ben ook in de evacuatie gedoken en in de periode vlak na de bevrijding van Arnhem. Er bestaat het gevaar dat steeds meer verhalen van de overlevenden en nabestaanden vergeten worden. Mijn vader was acht toen de oorlog begon en hij heeft me maar heel weinig verteld over wat hij meemaakte. Er hing altijd een zwaarte, een mysterie omheen. Door het schrijven van deze voorstelling begrijp ik dat nu maar al te goed en kijk ik met andere ogen naar onze gezamenlijke geschiedenis en naar de staat van de wereld nu."

Terug naar Nieuwsoverzicht
Het Vergissingsbombardement

Het Vergissingsbombardement speelt op 17 en 18 september 2024 exclusief in Theater Oostpool om 20:15. Op beide data zal na afloop van de voorstelling een nagesprek plaatsvinden. Tickets zijn te koop op www.oostpool.nl