Wie we zijn
Wat we doen
Met De Stokerij hebben we de missie om mensen net zo verslaafd te krijgen aan theater als dat wij dat zijn. Theater is wat ons betreft de meest spannende kunstvorm die bestaat, omdat het iedere avond opnieuw live ontstaat, in samenspel met ons publiek. Wij zijn iedere dag anders en ons publiek ook en zo is de voorstelling ook iedere keer net iets anders. Met deze ‘rock ‘n roll van live’ spelen we. We zijn ons zeer bewust van ons publiek, laten ons inspireren door hun reactie en we zetten ze altijd zo neer dat ze de acteurs bijna kunnen aanraken. We maken voorstellingen waar iedereen zichzelf in kan herkennen, omdat we het nooit bij één perspectief houden. De thema’s en vertrekpunten voor onze voorstellingen zijn altijd persoonlijk, maar ook universeel en vaak actueel.
We werken veel samen met Theater aan de Schie (en hebben kantoor in het Wennekerpand). Sinds 2023 zijn we steeds meer op locatie te vinden, omdat we ons publiek graag verrassen met voorstellingen die vlak onder hun neus plaatsvinden. De diversiteit van Schiedam en de Schiedammers is hierin op meerdere vlakken een belangrijke inspiratiebron.
Waarom we doen
Onze drijfveer is hoop. Theater verandert niet de mensheid, maar wel de mens. En daar richten we ons op. Mensen hebben theater nodig. Het is nodig om nieuwe verhalen te horen, om ons denken aan te scherpen, om ons medeleven, onze empathie te vergroten, om te voelen ‘ik ben niet alleen’. En verschillende mensen worden op verschillende manieren geraakt. Dus De Stokerij richt zich op veel verschillende grote en kleine maatschappelijke thema’s vanuit een menselijke inslag. Wij willen voelbaar maken: hoe gaan we als mens met elkaar om en met alles wat er gebeurt in onze wereld? Hoe verschillen we daarin van elkaar? In hoeverre zijn we daarin hetzelfde? En hoe kunnen we samen léven?
Wie zijn wij
De Stokerij bestaat sinds 2015. Theatermakers Koen Wouterse en Anne Rats verhuisden naar Schiedam en werden verliefd op de stad waarin alles samenkomt: arm en rijk, industrie en natuur, cultuur en ondernemen, mooi en lelijk. Het gezelschap werd mede opgericht door Yorick Zwart, die De Stokerij in 2020 verliet en vervolgens werd Avril Hensen aangesteld als nieuwe zakelijk leider. Anne en Koen werken samen met een aantal ZZP’ers die op projectbasis aan ons verbonden zijn: Anouk van Mil (vormgever, audiomaker), Twan de Veer (film, fotografie) en Laura Bakker (marketing). Bart van Sliedregt is als theaterdocent aan de Jonge Stokerij verbonden sinds begin 2024. In 2024 maakten ook Anouk Beugels, Nhung Dam, Robin Elstak en Jesse Vissers verschillende projecten bij De Jonge Stokerij.
Het bestuur
De Stokerij heeft een bestuur+directiemodel. De toezichthoudende functie wordt dan ook door het bestuur van de stichting uitgevoerd. Het bestuur kende in 2024 drie leden: Anke Bodewes (voorzitter), Jolanda Spoel (lid) en Maaik Nonhof (secretaris/penningmeester). De directie bestaat uit zakelijk leider Avril Hensen en Anne Rats en Koen Wouterse (artistieke kern).
Het bestuur van de stichting draagt in samenspraak met de zakelijke en artistieke leiding van De Stokerij zorg voor een zorgvuldig beleidsvoering, goed toezicht en een transparante verantwoording. Jaarplannen en jaarbegrotingen en achteraf jaarverslagen en afrekeningen worden door de directie (i.s.m. boekhouder Martin Scholten en vanaf 2025 i.s.m. De Finanseurs) voorbereid en aan het bestuur ter goedkeuring voorgelegd. Met boekhouder en penningmeester Nonhof wordt jaarlijks gekeken naar de inrichting van de administratieve organisatie.